Kysymyksiä ja vastauksia perhevapaamallistamme

Usein kysyttyjä kysymyksiä Vasemmistoliiton 6+6+6-vanhempainvapaamallista

monta-tapaa-kayttaa-vanhempainvapaata

Mikä ihmeen 6+6+6?

Nykyisin ansiosidonnaista vanhempainrahaa saa alle vuoden mittaisen ajan. Mallissamme vapaita pidennettäisiin tuntuvasti, maksimissaan 18 kuukauteen. Samalla vapaat jaetaan kolmeen osaan: kummallekin vanhemmalle varataan yksi 6kk vanhempainrahakausi ja loput 6kk he saavat jakaa keskenään haluamallaan tavalla.

Mallimme sisältää merkittävän pidennyksen vanhempainvapaisiin sekä porkkanan miehille, jotka käyttävät nyt vanhempainvapaita huomattavan vähän.

 

Entäs sateenkaariperheet ja yksinhuoltajat?

Samaa sukupuolta oleville vanhemmille pätee sama vanhempainvapaiden jakomalli. 6kk toiselle vanhemmalle, 6kk toiselle, ja lopun jakotavasta vanhemmat päättävät keskenään.

Yksinhuoltaja saa käyttää itse koko 18kk vanhempainvapaan.

 

Mitä malli tarkoittaa lasten hyvinvoinnille?

Mallissamme on mietitty pitkälle lapsen oikeuksia ja etua. Nykyinen vanhempainvapaa on liian lyhyt, lapsen on parempi olla kotona vanhempiensa kanssa nykyistä pitempi aika. Kummallekin vanhemmalle ositetut vanhempainvapaat takaavat, että lapsi saa varhaisessa vaiheessa luotua läheisen suhteen kumpaankin vanhempaan.

 

Mallissanne vanhempainrahaa saisi 70% aiemmista tuloista, miten se vaikuttaisi siihen, että nykyään korotettua rahaa saa ensimmäiset 56 päivää?

Tämä korotus säilytetään Vasemmistoliiton vanhempainrahamallissa.

 

Vanheimpainvapaajaksoja voi käyttää siihen asti, että lapsi on kolmivuotias, tarkoittaako tämä sitä, että vapaita voi pitää miten haluaa? Miten tämä vaikuttaisi syntymän jälkeiseen aikaan, tällä hetkellä isä saa siinä vaiheessa olla kolme viikkoa äidin kanssa yhtä aikaa vapaalla?

Mallissamme äidille on varattu 6kk (144 arkipäivää) vanhempainvapaata, isälle 6kk, ja yhteisesti jaettavaksi 6kk.

Mallissamme vanhemmat sopivat keskenään vanhempainvapaan jakamisesta. Isä voi kuitenkin käyttää 54 arkipäivän pituisen ajanjakson isälle tarkoitetuista päivistä haluamanaan ajankohtana ja riippumatta äidin vanhempainvapaapäivistä.  Tämä tarkoittaa sitä, että isä voisi halutessaan pitää nykyisen kolmen viikon sijasta 9 viikkoa samaan aikaan kuin äiti.

Muutoin isän vanhempainvapaa tulee sopia pidettäväksi aikaisintaan sen jälkeen, kun äiti on pitänyt vanhempainvapaasta ensimmäiset 105 arkipäivää, ja ajalle, jolloin äiti ei ole vanhempainvapaalla. Vapaiden jakamisen saa tehdä vapaasti perheelle parhaiten sopivalla tavalla.

 

Miten malli vaikuttaisi varhennettuun äitiyslomaan? Nykyään on mahdollista aloittaa äitiysloma 30–50 päivää ennen laskettua aikaa ja varhennettuna se otetaan loppupäästä pois.

Jos äidin vanhempainrahakausi on lapsen ennenaikaisen syntymisen vuoksi alkanut aikaisemmin kuin 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa, pidennetään mallissamme vanhempainrahakautta niin monella arkipäivällä kuin äitiysrahakausi on alkanut tuota 30 arkipäivää aikaisemmalta ajalta. Eli jos syntymä tapahtuu 45 päivää ennen laskettua aikaa, pidennetään vanhempainrahakautta 15 päivällä.

Lapsen äiti tai isä voi pitää tämän pidennyksen myös kokonaan tai osittain jo toisen vanhemman vanhempainrahakauden aikana.

 

Oma kokemukseni on ja monilta olen kuullut, että mies ei välttämättä pysty pitämään kaikkia isyysvapaita saati jäämään hoitovapaalle, koska mies on perheessä se enemmän tienaava. Miten tähän saataisiin parannus?

Tähän asiaan ei valitettavasti saada parannusta vanhempainvapaamalleilla. On arvioitu, että noin puolet palkkaerosta johtuu ammattien eriytymisestä: miehet toimivat erilaisissa ammateissa kuin naiset ja ns. naisten aloista maksetaan vähemmän. Muitakin syitä palkkaeroon toki on. Miehet etenevät työelämässä helpommin. Miehet saavat naisia useammin tulospalkkioita, ja ne ovat suurempia kuin naisilla. Naiset juuttuvat miehiä useammin määräaikaisiin työsuhteisiin. Näihin asioihin tulisi puuttua, jotta palkkaeroa saataisiin pienemmäksi.

 

Jos toinen vanhempi sairastuu, eikä pysty käyttämään omaa 6kk jaksoaan, saako toinen vanhempi käyttää sen 18kk, vaikka ei ole yksinhuoltaja?

Kyllä. Jos toinen vanhempi tulee vanhempainrahakauden aikana sairauden takia kykenemättömäksi hoitamaan lastaan, on mallissamme toisella vanhemmalla oikeus vanhempainrahaan niin pitkältä ajalta kuin toiselle vanhemmalle on jäänyt maksamatta.

Miten kotihoidontuen sitten käy?

Vasemmistoliiton mallissa myös mahdollisuus kotihoidon tuen käyttöön säilyisi. Vanhempainvapaan ansiosidonnaisen keston pidentäminen vähentää automaattisesti tarvetta kotihoidon tukeen, jota tällä hetkellä käytetään vanhempainvapaan jatkeena.